19 Mayıs 2015 Salı

ALACA ÇORBA

    Malzemeler;
1 su bardağı dövme (buğday)
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
5 adet orta büyüklükte soğan
4-5 adet kurutulmuş kırmızı dolmalık biber (tazede olabilir)
Birkaç dal kurutulmuş ya da taze tarhun
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Yeterince Tuz
1 çay kaşığı Karabiber

  Yapılışı;
 Dövmeyi (Buğdayı) 1 gece önceden yıkayıp ılık su ile ıslatın ve sabaha kadar yumuşaması için bekletin. Nohutları da geceden ıslatıp suyunu süzüp nohutları da haşlayın. Tencereye suyunu süzüp yıkadığınız buğdayları ve yeterince suyu tencereye alarak orta ateşte kaynatmaya başlayın. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Mercimekleri ayrı bir yerde haşlayıp suyunu süzün. Çok pişirmeyin. hepsi birarada tekrar pişmeye devam edecek.
 Buğdaylar yumuşamaya başlayınca salcayı haşlanmış nohutu, soğanı ekleyin. Soğanlar yumuşayınca  Mercimekleri ekleyerek orta ateşte pişirmeye devam edin. (Buğday nedeniyle yoğun bir kıvam almışsa su ekleyin.)  Suyunu arada kontrol ederek kaynamış su ekleyebilirsiniz. Dolmalık biberleri haşlayıp (eğer kuru ise) iri bir şekilde doğrayıp tencereye ekleyin.
Zeytinyağı ve tarhunu küçük bir tavaya alıp 2 dakika kadar orta ateşte kavurun. Karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyin.  Çorbaya ilave ederek karıştırın ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Tabaklara alıp servis yapın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder