18 Şubat 2015 Çarşamba

Künefe

    Kadayıfın peynirle olan bitmezz aşkı :) Birbirlerine ne büyük bir aşkla bağlanmışlar böyle :)

      Malzemeler;
300 gr kadar çiğ kadayıf
300 gr kadar hatay künefe peyniri ya da tuzsuz eriyebilen bir peynir
100 gr kadar tereyağı

  Şerbeti için;
2 bardak su
2,5 bardak şeker
4-5 damla limon suyu
 
   Yapılışı;
  İlk önce şerbeti hazırlıyoruz, çünkü künefe sıcak şerbet soğuk olmalı. Şerbet için, su ve şeker bir tencereye alınarak kaynatılır. 10 dakika kadar kaynatılır. içine limon eklenir. 10-15 dakika daha kaynatılıp soğumaya bırakılır.
  Kadayıfıyı tel tel ayırıp havalandırıyoruz. Tepsiye yağın yarısını ekleyip eritiyoruz. Yağ yanmamalı hafif erise yeterli. Tepsinin her yerini yağlıyoruz. Biraz donmasını bekiyoruz. Donunca kadayıfın yarısını elimizle serpiştirerek tepsiye orantılı olarak yerleştiriyoruz. Peyniri üzerine rendeliyoruz. İnce doğranmış tereyağını da serpiştiriyoruz. Kalan tel kadayıfı da üzerine serpiştirerek eşit şekilde yayıyoruz. Şimdi bir tepsi ile sıkıştırmamız gerek. Kenarlarını düzeltin ve başka bir tepsi altıyla veya eliniz ile üzerine bastırın. İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasını dikkat edin.  İyi bastırırsak kadayıf kalıp gibi olur. Sıkıştırdıktan sonra ocağın en kısık ateşinde tepsiyi çevrilerek pişirin. Bir bıcağın sırtıyla kenarlarını içe doğru devamlı sıkıştırın. Böylece kenarlar dağılmaz. Ben iki künefe tepsisi kullandım ve küçük tüpte saç ocağıyla pişirdim. Ocakta pişiriyorsanız çevire çevire pişirin. Altı pişince diğer tepsiyide yağlayıp biraz donunca ters cevirip üzerinide kısık ateşte pişirin. Pişince kenarlarından başlanarak soğumuş olan şerbetini dökün ve afiyetle yiyin :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder