10 Şubat 2015 Salı

Zeytinyağlı Pancar Sarması (Pazı Sarması)

Mutfakta bugün pancarın masalı var. Pancarla bulgurun masalı. Bakalım bize neler anlatmışlar; :) Tam zamanıyken yapıp bu lezzeti tatmak lazım.
malzemeler;
1 kilo pancar
 10 tane kırmızı kuru dolmalık biber
2 su bardağı kadar bulgur (pilavlık)
4 tane kuru soğan
2 tane sarımsak
3 kaşık kadar biber ve domates salçası
2 su bardağı z.yağı
1 yemek kaşığı kadar limon tuzu yada 2 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
yeterince tuz
yeterince su

Yapılışı;
   Pancarların sapını kesip yapraklarını yıkayın. Bir tencereye su koyup kaynatın, içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Pancar yapraklarını kaynar suya batırıp 15-20 saniye kadar tutup çıkarın. Soğuk su dolu bir kaba alın renkleri daha yeşil kalır. (yaprakları kaynar suda çok tutarsanız çok yumuşar ve dağılır).
   

   Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın. Soğanı ve z.yağını tencereye koyun. soğan hafif rengini değiştirince sarımsakları eklenir. Salça eklenir. Bulgur yıkanıp tencereye eklenir. Tuz, limon, karabiber eklenir. Yarım cay bardağı kadar su eklenir.Bir kaç dakika daha pişirilip altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Bu arada pancarların ortadaki kalın sapları bıçakla çıkarılır. ince olanlarını parmağımızla bastırırsak zaten hemen ezilir.
   Kuru biberler kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır. haşlanınca soguk suyun içine alınır.
   Yapraklar ve iç soğuyunca sarmaya başlanır. Yaprakların parlak damarların belli olduğu iç tarafına malzemeden yeterince eklenir. Yanlarından kaptılarak sarılır. Biberler yarısına kadar cok sıkıştırılmadan doldurulur. tencerenin altına dizilir. Üzerine sarmalar dizilir.
  Su kaynatılır. Sarmaların üzerine dolma taşı ya da bir tabak kapatılır. Üzerini geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya başlayınca tuz ve limon tuzu eklenir. Kaynadıktan sonra en küçük ocağın gözünde altı kısılarak 40 dakika kadar pişirilir. Piştikten sonra suyunu süzüp 10 dakika kadar kapağını kapatıp dinlendirin. Dinlenen sarmaları tabağa alın. İsterseniz yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun yapacak olanlara şimdiden. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder